Van már vízláb­nyomunk is

2021.12.20.

Az ökológiai lábnyomról sokan hallottunk. Ez azt jelzi, hogy életvitelünknek mekkora a területi igénye, és mennyire terheli természeti környezetünket. A környezetvédők és kutatók abban egyetértenek, hogy olyan ütemben használja az ember az erőforrásokat, amivel a Földünk nem képes lépést tartani. A természet nem képes olyan ütemben újratermelni, újrateremteni erőforrásait, amilyen ütemben elhasználjuk azokat. Vagyis már most az unokáink hiteleznek – nekünk.

Ahogy minden nyersanyag és erőforrás, úgy a vízfelhasználás is növekszik, csakhogy az édesvízkészlet állandónak tekinthető. A Földön található vízből csak 2-2,5 százalék az édesvíz, amelynek viszont csak 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. A vízfelhasználás fontosságát jelzi, hogy külön „lábnyoma” van. Magyarországon egy átlagember vízlábnyomát napi 2000 liter körül határozzák meg a szakemberek, ebből 2-2,5 litert tényleg megiszunk, míg 100-110 liter körüli a mosakodás, locsolás, mosogatás vagy a takarítás ivóvíz igénye. A többi közvetve, például a magunkhoz vett élelmiszerek előállításához használt vízfogyasztásnak köszönhető.

Érdekes, hogy korunk hiánycikke, a mikrochip előállítása 321 liter vizet igényel. Iparági jelentések szerint 2021 első hat hónapjában 171,2 milliárd chipet gyártottak, ami 48,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. Csak Kína napi egymilliárd chipet gyárt.

A vízlábnyom tehát tartalmazza vízfogyasztásunkat vagy vízhasználatunkat, ami kiszámítható egy emberre, egy cégre, egész nemzetekre vagy magára egy termékre is, mint láttuk azt a mikrochip esetében. De például ahhoz, hogy igyunk egy csésze kávét, a termelés, feldolgozás, szállítás során 140 liter vizet használnak fel, ugyanez egy pamutpóló esetében már 2700 liter.

A növekvő igények tovább fokozzák majd a vízhiányt.

Persze mi magunk is sokat tehetünk az édesvízkészlet megóvásáért már azzal is, ha tartunk egy húsmentes napot – egy kiló hús előállításához több ezer liter ivóvizet használnak el –, vagy a közösségi közlekedést választjuk, ha amúgy egyedül ülnénk autóba – hiszen az üzemanyag literjéhez is 10-13 liter vizet használnak fel.

Teljesen környezetbarát megoldás az is, ha csapvizet iszunk, és abból készítjük el egész napi folyadék-fogyasztásunkhoz szükséges mennyiségű üdítőt vagy szódát.

Egyébként ma már bárki kiszámolhatja a vízlábnyomát, az interneten számtalan oldal kínálja ezt a lehetőséget, és okkal: megdöbbentő számokat láthat az érdeklődő, ami újabb motiváció lehet, hogy még jobban visszafogja a (víz)fogyasztást. Magyarországon egy ember átlagos éves vízfogyasztása olyan 800 ezer liter körüli, amivel viszont egy úszóversenyek megrendezésére is alkalmas medencét félig sem lehetne megtölteni.

Víz Világnapja: a víz megőrzése és az emberi jövő

2024.03.22.

Ma, március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, egy olyan alkalom, amely arra emlékeztet minket, hogy a víz az élet alapja, és elengedhetetlen minden létező számára a Földön. Ahogy együtt ünnepeljük ezt a napot...

Takarékosság Világnapja - 2023

2023.10.31.

Sokan nem tudják, de a mai napon van a Takarékosság Világnapja is. De vajon hogyan spórolhat a SodaCo-val? Cikkünkben részletezzük.

Bővültek Cserepontjaink

2023.10.11.

A 2023-as év az új cserepontok éve...