Éltető elemünk a víz

Sokszor halljuk és persze elfogadjuk, tudjuk, hogy a víz éltető elemünk. Ilyenkor legtöbben arra gondolunk, hogy naponta mennyi folyadékot kell fogyasztanunk, aminek túlnyomó része persze víz, ami éltet minket. Kevesebben gondolunk a vízre úgy, mint alkotó elemünkre.

Pedig éltető elemünk – alkotó elemünk is.

Ugyanis az emberi test legfontosabb alkotó eleme a víz. A csecsemőét az idős szervezetéhez képest akár 30%-kal több víz alkotja, kortól függően ez 50-80%, idősebb korban kevesebb, babakorban a legtöbb.

Talán nem is gondolnánk, de agyunk 78%-át, vagy izmaink 70%-át is víz alkotja. Létfontosságú szerveink, például a szív vagy a máj több mint 75%-a szintén vízből áll.

A víz biztosítja testünk vérkeringését, szabályozza vérnyomásunkat, lehetővé teszi a tápanyag-felszívódást, szabályozza a belső testhőmérsékletet, és lehetne folytatni még a felsorolást, mi mindenért „felelős” a víz.

De fordítsuk meg egy pillanatra ezt a felelősséget. Mert mi is felelősek vagyunk azért, hogy megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson szervezetünk.

Egy felnőttnek naponta legalább 2 – 2,5 liter folyadékot kellene fogyasztania, nyáron ennél is többet. Ha eleget iszol, folyadékháztartásod egyensúlyban marad – ami a legfontosabb feltétele annak, hogy egészséges maradj. Ha kevés folyadékot viszel be, akkor tested jeleket küld számodra: ilyen jel, hogy könnyebben elfáradsz, esetleg szédülsz, fokozódik a savtermelésed, romlik a koncentrációd, esetleg ingerültebb vagy (amit persze másra fogsz). Legjobb, ha nincsenek jelek, és ezt úgy éred el, ha már a szomjúságérzetet is megelőzöd. Tegyél magad mellé folyadékot és igyál belőle rendszeresen, ne várd meg, hogy szomjas legyél.

Segítheti a folyadékfogyasztást, ha változatos maga a folyadék is. Az emberi folyadékbevitel 70%-a vízből, és víz felhasználásával készült üdítőkből, gyümölcsléből, kávéból, teából, alkoholos italokból áll. Közvetlenül az elfogyasztott gyümölcsökből vagy zöldségekből, valamint egyéb élelmiszerekből – mint például kenyér vagy hús – összesen csak 30% folyadék kerül szervezetünkbe.

A csapvízből készült szóda és üdítő fogyasztásával mi magunk is sokat tehetünk egészségünkért. Éltető elemünk a víz, de gondoskodni kell róla, hogy valóban éltessen minket.

Tudta?

A víz tárolásakor, főleg termékként való értékesítésekor gyakran használ a forgalmazó PET palackot. Ebből egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon óránként 180 ezer darabot használunk el, ami évente több, mint másfél milliárd PET-palackot jelent. Ennek viszont kevesebb, mint egyharmada kerül újrahasznosításra.

A víz éltető elemünk és vigyáz ránk. Cserébe viszont nekünk is óvnunk kell, mert egyre több ivóvízre van szükség, miközben a Föld édesvízkészlet-mennyisége alig változik, de inkább csökken. Hírek rovatunkban további vízzel kapcsolatos érdekességekről, aktuális környezetvédelmi kérdésekről olvashat. Közben is figyeljen arra, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon! Igyon például egy pohár friss szódát!