267 éves az egészséges szódavíz, de csak 180 éve a kedvencünk

2021.12.20.

Először 1754-ben Joseph Black skót polihisztor írt a szén-dioxidról, mint a levegőnél sűrűbb gázról, amely nem táplálja az égést. Ezen tény miatt, még ma is a pincék szén-dioxid telítettségét gyertyával érdemes ellenőrizni. Ha kialszik, kifelé! De hogy kerül oda, mármint a szén-dioxid? Úgy, hogy amikor forr az újbor, a benne lévő cukor alkoholra és szén-dioxidra bomlik. Most pedig vissza a skóthoz és a szódához. Szintén Blacknek sikerült a gáz vízzel való vegyítése, vagyis a hazánkban szódaként ismert szomjoltó és hűsítő ital elkészítése. Azonban ezeknél is lényegesebb jellemzőt tulajdonítottak a szódának, méghozzá azt, hogy megóvja a tengerészeket a betegségektől. Így a szóda tulajdonképpen gyógyszerként terjedt el és vált ismertté. De miért?

Ha a SodaCO patronjait használod, amelyet a Linde garantáltan természetes szén-dioxiddal tölt meg, akkor olyan szódavizet kapsz, amely vegyszermentes, nem tartalmaz tartósítószert, sem adalékanyagot, az eljárás során nem kerül bele cukor, amely károsíthatja például a fogzománcot vagy más, mesterséges anyag. Tehát minden szempontból természetes és egészséges italt kapsz. Mindezt itthon csapvízből érdemes készíteni, hiszen hazánkban mindenhol kiváló minőségű és megfelelő ásványianyag tartalmú az ivóvíz. Tulajdonságait folyamatosan figyelik, így a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszernek számít. Az ivóvíznek a szódakészítés során minden tulajdonsága változatlan marad, mindössze annyi történik, hogy belekerül a bubi, aminek több jó tulajdonsága is van. Egyrészt a szén-dioxiddal dúsított vízben nem élnek meg a baktériumok, ezért is szerették a szódavizet a tengerészek, amely így aztán tényleg megóvta őket a betegségektől, legalábbis a fertőzött víz okozta nyavalyáktól biztosan.

Ma már tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a szóda fogyasztása kisebb emésztési zavarok esetén is előnyös. Megállapították azt is, hogy a rendszeres szódafogyasztás enyhíti a gyomorégést és a refluxot. Azt pedig mindenki, aki ivott már szódát, tapasztalta, hogy teltségérzetet okoz, így kevésbé leszünk éhesek, ergo kevesebbet eszünk, ami a fogyókúrázóknak jó hír.

A rozéfröccs és a kis- és nagylépés szerelmesei mostanra már feltették a kérdést: hová tűnt Jedlik Ányos? Ő az, akit itthon mindenki a szódavíz feltalálójaként tart számon, és eddig nem említettük a nevét sem. A hungarikumok bemutatására szakosodott oldal, a hungarikum.hu így rántja le a leplet erről a titokról: „Magyarországon a különlegességnek számító szénsavas szódavizet, orvosok bíztatására, mint a baktériumok szaporodását gátló széndioxid-alapú természetes tartósítószer folyadékot Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. A polgárosodó társadalom éttermeiben, kocsmáiban, cukrászataiban hamarosan elterjedt a szódavíz”.

Tehát Jedlik Ányos nevéhez fűződik hazánkban az első pohár szódavíz és az első hazai szódagyártó üzem. Azonban a skót úriember készített először szódát a világon. Ezért helyes, miszerint 267 éve tudjuk a szódáról, hogy egészséges, de itthon 180 éve kedvencünk, amikortól bencés szerzetes barátunk létrehozta első szikvízgyártó üzemét, és a szóda elindult budapesti, majd országos hódító útjára.

Környezetvédelem világnapja 2022. Június 5.

2022.06.03.

Környezetvédelem világnapja

1972-ben tartották meg először Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciáját. A konferencia határozatában a Június 5.-t nemzetközi KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP-pá nyilvánította.

Mi is a környezet?....

Föld Világnapja

2022.04.22.

EZ A NAP A FÖLDÜNKRŐL SZÓL!

Erre hívja fel a figyelmet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja Április 22.-én. Kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése maradt. Az emberiség növekvő biológiai lábnyoma és környezeti terhelése miatt ez most még inkább fontos téma!

Víz világnapja

2022.03.22.

Minden évben március 22.-én kerül megrendezésre a VÍZ VILÁGNAPja. Az ENSZ 1993-ban emelte ki ezt az eseményt. Céljuk kettős volt. Megünnepelni a vizet...