Mi mindenre jó a szóda?

2021.12.20.

Egy biztos: a laza palacsintatésztához szódavíz kell. Ezt hallottuk nagymamáinktól, és mi is ezt mondjuk unokáinknak, mert tudjuk, hogy így van. Tapasztalati tudás ez, mert a legfinomabb palacsinta az a szódás tésztájú. Amit azután tölthetünk édes vagy sós töltelékkel, halmozhatjuk egymásra, vagy süthetjük sütőben. De vannak, akik a tolnai halászlébe is tesznek egy spriccet.

Emellett nagyon sok koktélrecept is így kezdődik, vagy végződik: felöntjük szódával. A klasszikus málna vagy bodzaszörpöt pedig csak szódával lehet elkészíteni. A fröccsről nem is szólva…

A szódavíz a háztartásban is jól hasznosítható, nemcsak a konyhában, a kulináris élvezeteknél. Bár a háztartási munka kevésbé élvezetes, viszont a szódavíz sok esetben megkönnyítheti a munkát. Például az acél és porcelán felületekről könnyebb szódavízzel eltávolítani még a makacs szennyeződéseket és a baktériumokat is, mint valami durva vegyi anyaggal. A szódavíz ráadásul környezetbarát, nem úgy, mint a mesteréges tisztítószerek. Ezek helyett tehát tegyünk, locsoljunk a tisztítandó felületre szódát, majd puha ruhával, lehet mikorszálas is, töröljük át a tisztítandó tárgyat. Azért tarthatunk előtte egy próbát.

A fazék alján lévő étellerakódás, odaégetés is jól reagál a szódára. Miután kifogyott az étel az edényből, de az alján még ott van az odaégett maradék, a még meleg lábasba, edénybe tegyünk egy kevés szódát. Aki nagyon odaragasztotta az edény aljára az ételt, az próbálja meg úgy a szódás trükköt, hogy felforralja az edényben lévő szódavizet. Mindkét módszerrel, de különösen az utóbbival garantáltan könnyebb eltávolítani az odaégett, lekozmált ételmaradékot.

Eddig talán inkább a női olvasókhoz szóltunk, most megszólítjuk a férfiakat is. Autófényezéséről lesz szó a következőkben. Ha csak fa alatt van parkolóhely, már sokan látják is lelki szemeik előtt, ahogy rövid idő alatt az autót ellepik a levelek, egy-két madárürülék is rá-rápottyan vagy ami lehet, még rosszabb, néhány szem gyümölcs. A szóda ezeket is segít eltávolítani. Ha hazaért, vagy ha van Önnél a helyszínen egy palackkal, öntse azt a szennyeződésre, majd egy szivaccsal vagy akár egy papírzsebkendővel távolítsa el a rátapadt piszkot, odatapadt falevelet vagy gyümölcsöt.

A szódavíz tehát természetes tisztítószere lehet a háztartásnak, és ha elfáradtunk a nagy munkában, nyugodtan kortyolhatunk a szomjoltó italból.

Víz Világnapja: a víz megőrzése és az emberi jövő

2024.03.22.

Ma, március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, egy olyan alkalom, amely arra emlékeztet minket, hogy a víz az élet alapja, és elengedhetetlen minden létező számára a Földön. Ahogy együtt ünnepeljük ezt a napot...

Takarékosság Világnapja - 2023

2023.10.31.

Sokan nem tudják, de a mai napon van a Takarékosság Világnapja is. De vajon hogyan spórolhat a SodaCo-val? Cikkünkben részletezzük.

Bővültek Cserepontjaink

2023.10.11.

A 2023-as év az új cserepontok éve...