Szigorúan ellenőrzött élelmiszer

2021.12.20.

A SodaCo cégfilozófiájához hozzátartozik, hogy elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, védi környezetét és megbecsüli, ami hazai. Ezért is szentel kiemelt figyelmet – ezen az oldalon is – az ivóvíznek, a csapvíznek. Magyarországon minden csapvíz, azaz hálózati víz: ivóvíz. Miközben kortyolunk egyet szódánkból, fröccsünkből, üdítőnkből, jusson eszünkbe, milyen felbecsülhetetlen kincs van a kezünkben. Mert amíg nálunk természetes, hogy van ivóvíz, amiből például szódát készíthetünk otthon, addig ez sok helyen a világban nincs így.

A vezetékes ivóvizet a helyi édesvízkészletekből juttatják el a fogyasztóhoz. Persze mondhatjuk, mi ezzel a gond, hiszen Földünk nagyobb részét, 71 százalékát víz borítja! Igen, de ennek mindössze két és fél százaléka édesvíz. Képletesebben: ha a Föld teljes vízkészlete 1 liter, úgy ebben az édesvíz 2-3 csepp!

Ha így tekintünk erre az íztelen, színtelen és szagtalan csodára, az ivóvízre, rájövünk, hogy még nagyobb kincsünk van itt a Kárpát-medencében, mint azt elsőre gondoltuk. Ugyanis mi elmondhatjuk magunkról azt, hogy van ivóvízkészletünk, méghozzá megfelelő mennyiségben, földfelszíni és felszín alatti vizekben. De csak akkor lesz ez így a jövőben is, ha felelősen gazdálkodunk vele. Csak akkor lesz dédunokáinknak is ivóvize, ha vigyázunk közös kincsünkre – amihez annyira hozzászoktunk, annyira természetes, hogy van, ennek ellenkezőjét el sem tudnánk képzelni. Pedig napjainkban az emberiség 36 százaléka olyan helyen él, ahol hiányzik az ivóvíz. 50 év múlva ez a szám már a Föld lakosságának fele lehet.

Hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható. Bizonyítottan tartalmaz minden olyan ásványi anyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Ráadásul laboratóriumi körülmények között vizsgálják az ivóvizet a nap 24 órájában, így a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk, miközben értékéhez képest igencsak olcsó! 1 liter ivóvízért kevesebb, mint egy forintot fizetünk. Ugyanakkor az ivóvízfogyasztás, amellett, hogy egészséges és olcsó, még környezetbarát is. Játszunk el a gondolattal, hogy egy év alatt 1 m3, azaz 1000 liter csapvízből készítünk magunknak és a családtagoknak szódát vagy üdítőt. Ez a mennyiség mind a BPA-mentes szódakészítő palackban kerül. Ha boltba veszünk szénsavas vizet vagy üdítőt, akkor még nagy kiszerelés mellett is legalább 500 darab műanyag palackra van szükségünk, aminek csak egy részét hasznosítják újra. Ha pedig fél literes eldobós palackokkal számolunk, már kétezres a darabszám. Ez pedig már komoly környezetszennyezés, amely vizeinket is veszélyezteti. De a jó hír, hogy együtt tehetünk környezetünkért, ezzel egymásért, a következő generációkért. Vásároljunk tudatosan és készítsünk üdítőt vagy szódavizet kényelmesen, otthon, ivóvízből!

Víz Világnapja: a víz megőrzése és az emberi jövő

2024.03.22.

Ma, március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, egy olyan alkalom, amely arra emlékeztet minket, hogy a víz az élet alapja, és elengedhetetlen minden létező számára a Földön. Ahogy együtt ünnepeljük ezt a napot...

Takarékosság Világnapja - 2023

2023.10.31.

Sokan nem tudják, de a mai napon van a Takarékosság Világnapja is. De vajon hogyan spórolhat a SodaCo-val? Cikkünkben részletezzük.

Bővültek Cserepontjaink

2023.10.11.

A 2023-as év az új cserepontok éve...