Föld Világnapja - 2023

2023.04.21.

Egy nap a klímáért, a Földünkért, a holnapért!

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” szól a minden évben, április 22.-én világszerte megrendezése kerülő Föld Napjának jelmondata. Ezen a jeles napon különféle eseményeket rendeznek, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Az ötletet John McConnel vetette fel először 1969-ben az UNESCO konferencián. Először a rákövetkező évben, 1970. március 21-én tartották meg, amely a csillagászati tavasz kezdete. Április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított a Föld védelmében.

Kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése maradt. Az emberiség növekvő biológiai lábnyoma és környezeti terhelése miatt ez most még inkább fontos téma! Az emberiség folyamatosan megnövekedett szemét termelése és környezetünk terhelése az elővilágunkra egyre rosszabb hatással van. Ritka fajok tűnnek el vagy kerülnek nehéz helyzetbe akár a vízben, akár a szárazföldön is.

A Magyarországon a Föld napja mozgalom idén már 33 éve jelen van és ezen idő alatt rengeteget tettünk a környezet védelme érdekében, mint például a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, elérhetőbb és popularizált környezetbarát termékek, szélkerekek és napkollektorok, mint energiatermelők elterjedése. De ez korán sem azt jelenti, hogy a munkálatok befejeződtek.

Mit tehetünk mi?

Ha tehetjük ültessünk fákat, tegyük zöldebbé a környezetünket, használjunk tömegközlekedést, vásároljunk kevesebb műanyagot és még rengeteg dolog van, amit tehetünk a környezetünkért. Ha mindenki egy kicsit jobban odafigyel, együtt jobbá tudjuk tenni a Földünk állapotát.

Mi a Sodaco-nál egy lehetőséget nyújtunk arra, hogy ne kelljen lemondania a szénsavas üdítőkről, ha nem szeretné terhelni a környezetét. A műanyag palackok halmozása és környezetünk folyamatos terhelése helyett, válassza a szódagépeinket, melyek által otthon, könnyedén tud készíteni szódavizet, vagy szénsavas italokat.

Föld Világnapja 2024.

2024.04.22.

Dönts másként a Föld Világnapján!

Ma, április 22-én, az egész világon a Föld Világnapját ünnepeljük. Ezen a különleges napon arra emlékezünk, hogy mennyire fontos bolygónk szeretete és legfőképp védelme.

Víz Világnapja: a víz megőrzése és az emberi jövő

2024.03.22.

Ma, március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, egy olyan alkalom, amely arra emlékeztet minket, hogy a víz az élet alapja, és elengedhetetlen minden létező számára a Földön. Ahogy együtt ünnepeljük ezt a napot...

Takarékosság Világnapja - 2023

2023.10.31.

Sokan nem tudják, de a mai napon van a Takarékosság Világnapja is. De vajon hogyan spórolhat a SodaCo-val? Cikkünkben részletezzük.